Monday, December 5, 2011

Spontaneous Human Combustion,misteri manusia terbakar tanpa sebab yang pasti.

Spontaneous Human Combustion adalah fenomena yang berlaku di seluruh dunia dimana manusia terbakar menjadi abu tanpa sebab yang pasti,kejadian ini di anggap aneh kerana benda-benda sekeliling mangsa tidak terbakar,dipercayai suhu tubuh badan menjadi sangat panas.

pada tahun 1633,wanita paris menjadi abu di tempat tidurnya.manakala,Pada 9 April 1744, Grace pett yang berumur 60 tahun yang tinggal di Ipswich, Inggris, ditemui dalam keadaan seprti sepotong kayu yang dijilat habis oleh api tanpa sebarang api menyentuhnya, pakaian yang tergantung di berdekatan dengan mayat sama sekali tidak menunjukkan tanda-tanda hangus.

Pada tahun 1951, seorang janda berusia 67 tahun bernama Mary Reeser sedang berada di rumahnya di Florida. Pada ketika itu seorang jirannya yang hendak berkunjung kerumahnya,dia dapati pintu depan rumah Mary menjadi panas. setelah masuk kedalam rumah,dia mendapati Mary sedang duduk di kerusi dan kepala dan tubuhnya sudah habis terbakar.


Pada 18 Mei 1957, Anna Martin, 68 tahun, yang berasal dari Pennsylvania ditemui telah menjadi abu dengan hanya tinggal kaki. Para penyelidik mendapati Anna Martin terbakar oleh api pada suhu hingga 2.000 darjah fahrenheit.
Sehingga kini,belum ada jawapan yang dapat menyelesaikan misteri ini.mungkin kah manusia mampu mengawal suhu badan sehingga mampu untuk membakar diri sendiri?

sila komen dan beri pendapat anda.TERIMA KASIH.

No comments:

Post a Comment